Jak zrobić szynkę peklowaną w domu

Jak zrobić szynkę peklowaną w domu

Stworzenie peklowanej szynki w domu to świetny pomysł. Jest tańsza niż kupiona w sklepie i ma lepszy smak. Można ją nawet zamrozić do późniejszego wykorzystania.

Możesz przyrządzić swoją peklowaną szynkę na wiele różnych sposobów. Jednym ze sposobów jej przygotowania jest wędzenie. Do wędzenia mięsa możesz użyć wędzarki, ale musisz zainwestować w nią, aby zrobić to prawidłowo. Możesz również upiec szynkę, co również jest pyszną opcją. Istnieje kilka różnych metod, których możesz użyć do wędzenia mięsa, a wszystkie mają swoje własne zalety i wady.

Szynkę można peklować używając solanki lub soli. Solanka jest mieszaniną wody i substancji konserwujących, takich jak azotan lub erytorbinian sodu. Należy obliczyć, ile solanki trzeba użyć do przygotowania szynki. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z kalkulatora peklowania, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość solanki. Ilość użytej solanki zależy od stopnia zasolenia szynki i wielkości pieczeni.

Powinieneś użyć solanki, która stanowi co najmniej 25% wagi szynki. Jest to dobry pomysł, aby upewnić się, że szynka nie będzie zbyt słona. Należy również upewnić się, że solanka jest świeża i zimna. Solanka powinna być przewracana co kilka dni. Do solanki można również dodać środki aromatyzujące.

Peklowanie na sucho to kolejna metoda peklowania. Jest to najlepsza metoda peklowania szynki, ponieważ nadaje ona mięsu znacznie bardziej skoncentrowany smak. Peklowanie należy przeprowadzić ręcznie, wcierając w mięso środek peklujący, a proces peklowania trwa od dwóch do trzech dni na funt. W zależności od wielkości szynki, może być konieczne wykonanie potrójnej partii peklowania.

Do przygotowania peklowanej szynki można użyć dowolnego mięsa. Wieprzowina jest popularną opcją, ale możesz użyć prawie każdego rodzaju mięsa. Przepisy na szynkę zazwyczaj zawierają sól, cukier i azotany. Możesz również wędzić mięso, co jest świetnym sposobem na dodanie smaku.

Możesz również zrobić peklowaną szynkę używając wolnowaru. Ta metoda wymaga więcej czasu, ale daje bardziej aromatyczną szynkę. Przed gotowaniem szynki należy dodać do niej wody, aby była wilgotna, a nie sucha. Będziesz musiał również ugotować szynkę do określonej temperatury, zanim będzie można ją zjeść. Można ją gotować w temperaturze 350 stopni Fahrenheita lub w niższej temperaturze przez krótszy czas. Należy często sprawdzać temperaturę wewnętrzną szynki. Jeśli temperatura spadnie poniżej 150 stopni Fahrenheita, Twoja szynka będzie gotowa.

Do peklowania szynki możesz również użyć mieszanki suchego rubu. Ten przepis jest bardzo prosty do wykonania i był używany przez wielu ludzi od pokoleń. Będziesz potrzebował szynki i dużego pojemnika, w którym ją przechowasz. Będziesz również potrzebował 15 gramów soli morskiej, 2,25 gramów cukru oraz wagę pieczeni.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane
Jak zrobić tabelę w Google Survey
Czytaj Dalej

Jak zrobić tabelę w Google Survey

Tworzenie tabeli w Google Forms jest nie tylko dobrym sposobem na zbieranie danych, ale może być również skutecznym…
Jak zrobić sztuczny śnieg na choince
Czytaj Dalej

Jak zrobić sztuczny śnieg na choince

Stworzenie ośnieżonej choinki może być łatwiejsze niż myślisz. Podczas gdy tradycyjne metody flokowania wykorzystują przedmioty domowego użytku, takie…
Jak zrobić świąteczną świecę
Czytaj Dalej

Jak zrobić świąteczną świecę

Używanie domowych świec świątecznych do domu to świetny sposób na wprowadzenie sezonu świątecznego. Jest to również świetny sposób…