Jak zrobić śliwowicę przepis

Jak zrobić śliwowicę przepis

Niezależnie od tego, czy planujesz podarować butelkę śliwowicy w prezencie, czy też delektować się nią z lodem, ten klasyczny wakacyjny trunek jest łatwy do wykonania. Składniki są proste, a proces nie zajmuje zbyt wiele czasu. Gotowy produkt będzie idealnym świątecznym aperitifem na święta lub może stanowić uroczy dodatek do przepisów na pudding.

Najpierw musisz upewnić się, że śliwki są dojrzałe i gotowe do wypestkowania. Należy również dobrze umyć i osuszyć śliwki. Następnie należy naciąć je z czterech stron. Można do tego użyć noża do krojenia.

Po nacięciu śliwek, będziesz chciał dodać cukier. Cukier pomoże wyciągnąć sok z owoców. Po dodaniu cukru, musisz zostawić owoce do fermentacji na kilka tygodni. Możesz to zrobić, trzymając je w chłodnym miejscu. Może być konieczne codzienne obracanie słoika, aby upewnić się, że cukier się rozpuścił.

Po kilku tygodniach będziesz chciał przecedzić mieszankę. Proces ten jest łatwy i nie wymaga żadnego specjalnego sprzętu. Możesz użyć sitka do galaretki, sitka o drobnych oczkach lub nawet worka na orzechy. Jeśli używasz sitka do galaretki, upewnij się, że owoce są całkowicie przykryte. Nie chcesz mieć przecieków w swoim zacierze.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pozostaw mieszankę na trzy do czterech tygodni. Po tym czasie, będziesz chciał przecedzić mieszaninę przez sitko wyłożone szmatką. Następnie należy dodać przecedzoną mieszankę do butelki brandy. Można ją również wykorzystać w tradycyjnych przepisach na likier śliwkowy.

Jeśli nie planujesz podawać śliwowicy od razu, możesz ją przechowywać w szafce na alkohol. Możesz ją również zamrozić. Jednak powinieneś przechowywać ją z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Pomoże to śliwkom dojrzeć. Po schłodzeniu będziesz mógł cieszyć się brandy na lodzie lub w tradycyjnych przepisach na likier śliwkowy.

Aby zrobić śliwkowy sznaps, będziesz chciał użyć lokalnie uprawianych śliwek. Będziesz też potrzebować szklanego słoika o szerokich ustach i sitka o drobnych oczkach. Możesz również dodać kilka przypraw do mieszanki. W rzeczywistości, smak Twojej śliwowicy zostanie wzmocniony przez dodanie przypraw. Laska cynamonu i skórka z cytryny to dobry początek.

Będziesz potrzebował około 44 funtów (20 kilogramów) cukru. Do tej ilości cukru będziesz musiał dodać 16 galonów (60 litrów) wody. Powinieneś upewnić się, że temperatura wody wynosi co najmniej 25degC. Należy również upewnić się, że cukier jest całkowicie nawilżony.

Będziesz musiał również dodać wódkę i czysty spirytus do mieszanki. Dodaje się je, aby pomóc w utrzymaniu owoców przed zepsuciem. Możesz również dodać przyprawy takie jak cynamon i goździki, aby nadać śliwowicy dodatkowego kopa smaku. Przed przecedzeniem śliwki powinny fermentować przez co najmniej dwa tygodnie.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane
Jak zrobić sztuczną brodę
Czytaj Dalej

Jak zrobić sztuczną brodę

Niezależnie od tego, czy tworzysz kostium na imprezę Halloween, czy przygotowujesz się do przedstawienia teatralnego, sztuczna broda może…
Jak zrobić śledzia w żurawinie
Czytaj Dalej

Jak zrobić śledzia w żurawinie

Niezależnie od tego, czy szukasz pysznej przekąski lub łatwego dania dodatkowego do podania podczas świąt, śledź jest doskonałą…