Niezależnie od tego, czy przyrządzasz śledzia z okazji święta, czy po prostu jako łatwą przekąskę, istnieje wiele różnych sposobów jego przygotowania. Można również przygotować śledzia z wyprzedzeniem, aby był gotowy, gdy będzie potrzebny.
Kiszony śledź jest popularną przekąską w Niemczech i Skandynawii. Zazwyczaj jest spożywany wraz z gotowanymi ziemniakami, świeżą kolendrą i ciemnym żytnim chlebem. W wielu krajach kiszony śledź jest spożywany w okresie świętojańskim lub jako aperitif. Często towarzyszy mu alkohol, taki jak akvavit lub wódka. Niektóre przepisy mogą zawierać również warzywa z zalewy.
Istnieją dwa główne rodzaje śledzi. Są to śledzie w całości, które są pokryte skórą, oraz filety, które nie mają takiej skóry. Filety są łatwiejsze w obróbce i tańsze niż całe śledzie. Nie są one jednak tak ładne jak w przepisach. Jeśli chcemy zrobić śledzia marynowanego, najlepiej najpierw przeczytać przepis.
Popularnym sposobem przygotowania śledzia jest zamarynowanie go w soli. Do marynaty możesz dodać takie składniki jak pieprz, koperek i cukier. Następnie można go przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni. Można również namoczyć śledzia na noc, aby usunąć nadmiar soli.
Kiedy jesteś gotowy do jedzenia śledzia, możesz go pokroić na trzy lub cztery kawałki. Następnie można obrać śledzia lub rozdrobnić go rękami. Jeśli zdecydujesz się na rozdrobnienie, powinieneś usunąć ości i upewnić się, że usunąłeś również skórę. Jeśli zdecydujesz się obrać śledzia, powinieneś go dobrze umyć, aby skóra nie została zabrudzona.
Po zamarynowaniu śledzia, należy przykryć słoik i przechowywać go w lodówce. Minie kilka dni, zanim śledzie będą gotowe do spożycia. Jeśli nie chcesz go jeść od razu, możesz zostawić go w lodówce nawet na osiem dni.
Jeśli nie chcesz jeść go od razu, możesz wyjąć śledzia z solanki i przechowywać go w zamrażarce. Trzeba będzie go opłukać i położyć na papierowych ręcznikach do wyschnięcia. To usunie nieprzyjemny zapach z ryby, a także pomoże usunąć ewentualny słony smak.
Innym popularnym daniem jest śledź w oleju. Jest to świetne źródło białka, ale także witamin i minerałów. Do przygotowania śledzia w oleju można użyć oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek. Potrawa może być również podawana z ryżem i cytryną. Jeśli chcesz, możesz również dodać do dania cebulę szalotkę.
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie śledzia w oleju, powinieneś uważać na to, ile soli dodajesz. Nie chcesz skończyć ze słonym śledziem, ale nie chcesz też mieć mdłego śledzia. Ważne jest, aby dodać odpowiednią ilość soli, aby zapewnić zrównoważone danie.
Podobne tematy