Pomidor – smaczny owoc

Wraz z latem czeka nas upragniony moment zbierania plonów z przydomowych upraw w tunelach foliowych i szklarniach przydomowych.  Smak i wygląd pomidorów dojrzewających na grządkach jest naturalny i nie do podrobienia. Chcąc zapewnić sobie obfite plony i zdrowe, ekologiczne warzywa, warto zapoznać się z poradami, jakie pomogą w uprawie pomidorów.

Zacznijmy od tego, czym jest i  skąd pochodzi pomidor.

Jest to roślina gruczołowata, lekko owłosiona, wydzielająca charakterystyczną woń, lubiąca ciepło i słońce. Dorasta do 1,5 m wysokości, o kwiatach żółtych, przeradzających się w soczyste, duże lub w zależności od odmiany drobne, smaczne owoce. Początkowo pomidor był uważany w Europie do XIX wieku za roślinę trującą, wykorzystywaną głównie jako ozdobna winorośl ogrodowa.

Z biegiem lat coraz bardziej ceniona za smak i możliwości przyrządzania. Z owoców tworzy się bowiem pasty, sosy, zupy i wiele innych smacznych potraw, z kuchni hiszpańskiej, włoskiej, polskiej itd. Co ciekawe warzywo to ma swoje święto w Hiszpanii pod nazwą La Tomatina, odbywające się w prowincji Walencji. W ostatnią środę sierpnia, zbierają się tam mieszkańcy oraz mnóstwo turystów, aby móc uczestniczyć w fieście i bitwie na pomidory.

Jak uprawiać pomidory?

Pomidor wymaga gleby lekkiej, żyznej, próchniczej, stanowiska ciepłego, osłoniętego od wiatru i słonecznego. Sadzonki sadzimy po przymrozkach pod koniec maja. W trakcie wzrostu i owocowania roślinki wymagają intensywnego podlewania, blisko gruntu, nie lubią wody na liściach.

Aby zapewnić sobie obfite owocowanie, należy regularnie pilnować wzrostu i przycinać pędy głównie powyżej drugiego kwiatostanu, na początku okresu wegetacji, tak aby roślina skupiła swoje siły głównie na wytwarzaniu owoców, a nie wzroście. Sukcesywnie przynajmniej raz w tygodniu, w okresie lipiec-sierpień należy usuwać wilki, czy pędy wyrastające z kątów liści. Owoce powinno zbierać się stopniowo w lipcu i sierpniu, w zależności od dojrzewania. We wrześniu należy powyrywać resztki roślin oraz spalić, ponieważ są one siedliskiem chorób.

Pomidory wymagają codziennego doglądania i pielęgnacji, nie można dopuści do jakiegokolwiek porażenia czy zainfekowania liści, ponieważ zdziesiątkuje to uprawę, każdy zrażony liść czy owoc należy bezzwłocznie usunąć i oczyścić po zabiegu zdezynfekować narzędzia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *