Fioletowe, jadalne owoce w ogrodzie

Borówka amerykańska jest coraz częściej sadzona w naszych ogrodach, jej owoce są niezwykle smaczne i świetnie pasują do wszelkiego rodzaju ciast, świetnie smakują także z cukrem i śmietaną. Przybliżymy dziś uprawę i pielęgnacje tego krzewu owocowego.

Borówka amerykańska nazywana borówką wysoką o nazwie łacińskiej Vaccinium corymbosum, jest gatunkiem wieloletnim z rodziny wrzosowatych,  uprawiana w wielu krajach z racji atrakcyjnych dużych, jadalnych, fioletowych owoców, jednak jej pochodzenie wywodzi się z rejonów Ameryki Północnej. Cały krzew dorasta do wysokości ok. 2- 2,5 m, posiada pędy silnie rozgałęziające się na których z czasem powstają kwiaty zebrane w grona, kwitnące od kwietnia do maja w kolorze białym, biało-zielonym lub różowym, o strukturze niewielkich dzwoneczków, które następnie przekształcają się od lipca do września w granatowe jagody. Liście krzewu są eliptyczne, a systemy korzeniowe rozbudowane posiadające specjalne drobne korzenie pomagające roślinie lepiej chłonąć wodę i składniki mineralne.

Wymagania glebowe

Tak jak w przypadku większości roślin pochodzących z rodziny wrzosowatych lubią gleby bardzo kwaśne o znacznym pH 3,5-4,5, i najlepiej o dużej zawartości torfu, próchnicze, poziom wód gruntowych nie może przekraczać 40 cm. Krzew wytrzymuje mrozy do -25°C. Borówka wysoka nie jest atakowana znacznie przez choroby i szkodniki, dlatego nie wymagane jest jej opryskiwanie.

Sadzenie

Stanowisko dla borówki wysokiej powinno być osłonięte i słoneczne, o łatwo nagrzewającym się podłożu. Najlepszym terminem sadzenia krzewu jest jesień(trzeba wtedy okryć roślinę przed przymrozkami ściółką z torfu) lub wiosna, jak również lato jeśli jest to podrośnięta roślina w pojemniku. System korzeniowy krzewu jest niski, dlatego należy sadzić ją w skupiskach w odległości co 1-1,5 m, w dołkach o głębokość powiększonej o połowę doniczki i średnicy raz większej od średnicy doniczki, wypełnionych piaskiem, mieszanką torfu lub kory.

Cięcie

Krzew w pierwszych trzech latach powinien mieć usuwana jedynie poniszczone i porażone pędy, w późniejszych latach należy przycinać roślinę tak aby pobudzić ją do owocowania, przez usunięcie najstarszych pędów, czyli zastosowanie cięcia prześwietlającego.

Nawożenie

Do nawożenia używa się specjalistycznych nawozów przeznaczonych do roślin wrzosowatych, zapewniających glebie odczyn mocno kwaśny, zabieg wykonuje się co roku wiosna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *